LAGERBIELKE - och konstglaset

I år har Erika Lagerbielke, en av Sveriges mest uppskattade glasformgivare, arbetat för Orrefors i 25 år! Det har varit 25 år av vinglas, vaser, tumblerserier, flaskor... Hon är sedan länge väletablerad både som industriformgivare och glaskonstnär. För i formgivaren bor en konstnär som brinner av lust att pröva nya former, nya färger, nya tekniker – som brinner för den konstnärliga friheten i hyttan.

Lagerbielke och konstglaset bjuds vi med på en kreativ resa, men också till vardagen på glasbruket. Vi får följa processen från skisserna i blocket, till planeringen och arbetet i hyttan. Vi träffar medarbetarna och arbetskamraterna, som är så viktiga och nödvändiga för det färdiga resultatet. Vi känner hettan och spänningen när glaset fångas an och formas, en spänd förväntan när biten har kallnat och glädjen i slipverkstaden eller måleriet. Allt fångat och berättat med inlevelse och intensitet. Både i ord och bild – som om vi faktiskt var med.

Lagerbielke och konstglaset är en bok för alla som är intresserade av glas, och för alla som är intresserade av den konstnärliga processen. För det är processer det handlar om – den skapande processen i tanken och i skissblocket, arbetsprocessen och samarbetet i glashyttan, de kemiska processerna när glaset blir till skön konst.

 

Författare:

Petter Eklund

Fotograf:

Patrik Johansson

Formgivning: 

Johannes Molin

Band:

mjukband, danskt band

Format:

173 x 239 mm

Illustrerad:

rikligt illustrerad i färg och svartvitt

Omfång:

64 sidor

ISBN:

978-91-976298-8-1

Utgiven:

maj 2007